Personal tools
You are here: Home spinsthlm406

Uppstart av SPIN i Stockholm KTH/Kista 15/6 2004

Ett kostnadsfritt nätverk för bättre programvaruutveckling

Tid & Plats:

Stockholm KTH/Kista tisdag 15/6 2004
Kl 13:00-17:00
KTH i Kista,
Forum 100
Isafjordsgatan 39 i Kista
Stockholm
Lokal: Institutionen för Data- och Systemvetenskap
(DSV, plan 5)

Vägbeskrivning (Hus nr 1 på kartan!)

Tema:

Uppstart av SPIN-STHLM ett nätverk för bättre programvaruutveckling

För vem:

Utvecklare, testare, projektledare, produktchefer, linjechefer

Presentatörer:

Jaana Wärynen, DSV/KTH/SU
Per Beremark, SPIN-SWEDEN
Erik Lundh, SPIN-SWEDEN
Charlie Poole, Poole Consulting

Pris:

Deltagande är kostnadsfritt
Deltagarna rekommenderas gemensam lunch i högskolerestaurangers lunchrestaurang i samma hus som uppstartsmötet.

Anmälan

Senast den 11/6 2004 Registrera dig här!

Arrangörer

SPIN-SWEDEN
DSV/KTH/SU
Compelcon AB

Innehåll

Uppstart av SPIN-nätverk i Stockholm 15/6 2004 i Kista

SPIN - nätverk för bättre programvaruutveckling där du kan utbyta erfarenheter med kolleger från andra företag!

SPIN = Software Process Improvement Network. De första SPIN startades på tidigt 90-tal i USA då företag, främst inom försvarsinudstrin, försökte leva upp till CMM-skalans krav. De flesta SPIN i världen har dock breddat sig betydligt: Man diskuterar och sprider erfarenheter och idéer kring alla typer av förbättringar för programvaruutveckling

Den 15 juni kl 13-17 inbjuder SPIN-SWEDEN och DSV/KTH/SU till ett kostnadsfritt uppstartsmöte för SPIN-STHLM ett regionalt nätverk i Stockholm. Per Beremark, Erik Lundh och Charlie Poole kommer att ge korta presentationer om SPIN i världen samt några erfarenheter av test-driven utveckling i välkända amerikanska programvaruföretag.

Varken deltagande vid uppstarten eller medlemskap kostar något.

Hittills mest framgångsrikt i Sverige: SPIN-SYD i Skåne, ett aktivt nätverk för utbyte av tips och erfarenheter inom utveckling av programvara, med deltagare från över 40 företag: Medlemskap är kostnadsfritt. Månatliga möten med frivilligt värdskap hos medlemsföretag. Olika arbetsgrupper på medlemmarnas initiativ. Enda gången det är OK att göra viss reklam, är när man är värd för ett möte. I övrigt ägnas tiden åt det gemensamma intresset för bättre programvaruutveckling och erfarenhetsutbyten.

Internationella erfarenheter visar att nätverk som SPIN drivs bäst utan medlemsavgifter. Det finns ingen som har tagit betalt för att ordna programmet. Då blir alla mer engagerade. I SPIN-SYD, och många andra SPIN utomlands, möts man hos företag som själva eller genom anställda är medlemmar i SPIN. Inom SPIN får man chansen att lära av kolleger, även om olika företag kanske gör programvara för helt olika ändamål.

SPIN är öppet för alla som arbetar med programvaruutveckling, inte bara chefer.

”De senaste åren har jag jobbat på företag som är med i SPIN-SYD. Olika program inom SPIN lockar allt från utvecklare till linjechefer. Medlemmarna i regionala SPIN-SYD är i olika branscher, gör olika produkter eller system, men har utmaningar, erfarenheter och problem med programvaruutveckling gemensamt. Det har underlättat mitt arbete att få draghjälp av erfarenheter och idéer från andra företag i regionen, när jag velat prova nya grepp och metoder, inte minst inom test..” Martin Sandberg, testledare, Teleca AU-System

Det finns hundratals SPIN runtom i världen. Ett flertal SPIN har startat som strategiska förbättringsinitiativ för en region, t ex av Motorola och Boeing. Den nationella paraplyorganisationen SPIN-SWEDEN startades i mitten av 90-talet av Sveriges Verkstadsindustrier, Ericsson, ABB, SAAB, mfl.. Idag är SPIN-SWEDEN ett koordinerande organ som drivs på ideell bas av veteraner inom svensk programvaruindustri.

SPIN-konferens 1999 SPIN-konferens 1999 SPIN-konferens 1999 SPIN-konferens 2001 SPIN-konferens 2001 SPIN-konferens 2001


Talare


Per Beremark

Per Beremark, Teleca Mobile Technologies AB

Per Beremarks har en bakgrund som startade vid Lunds Tekniska Högskola (LTH) på instititionen för tillämpad elektronik. Han har sedan fortsatt med fokus på mjukvaruutveckling och bland annat arbetat med detta på Telelogic AB, C Technologies AB, Appium AB och som kvalitetschef på Teleca Mobile Technologies AB i Lund.

Detta gör att Per har lång erfarenhet med att arbeta både med kvalitet och personalrelaterade frågor i snabbt växande företag med stora krav på en dynamiska processer .

Per är ordförande i SPIN-SWEDEN och en av grundarna av SPIN-SYD. Han är en av de som varit tongivande när det gällt att utveckla den kultur som finns i SPIN-SYD, och som har visat sig vara mycket framgångsrik.

 

Per Beremark

Erik Lundh

Erik Lundh har jobbat med produktorienterad utveckling av programvara i 20 år, sedan 90-talet med fokus på bättre sätt att utveckla.

Erik är en mycket aktiv medlem i det sydsvenska kostnadsfria SPIN-SYD med ett 40-tal företag (Ericsson, ABB, IKEA, mfl ) samt Lunds Tekniska Högskola som medlemmar. Erik gick med 1997, när nätverket hade mindre än 10 medlemmar.

Senare blev Erik invald i styrgruppen för SPIN-SWEDEN, mycket tack vare hans engagemang i SPIN-SYD

Erik har presenterat och representerat SPIN-SWEDEN och SPIN-SYD internationellt, bl a hos SPIN-SEATTLE (startat av Boeing) och SPIN-BANGALORE (startat av Motorola)

Eriks engagemang i lättrörliga processer, främst Extreme Programming, startade i PSIN-SYD, där medlemmen Lunds Tekniska Högskola ofta tidigt presenterar nya metoder och verktyg.

Publikationer:

www.compelcon.se/publications

Mer om Erik:

www.compelcon.se

 

Erik Lundh

OOPSLA 02: Erik i panel med Kent Beck, Ron Jeffreis, Rob Mee mfl

TCRE02 workshop under RE02

XP2002: Erik presenterade sitt sätt att sprida XP via nätverk och satt i panel med Kent Beck

Charlie Poole

Based in the Seattle area, Charlie Poole has spent more than 30 years as a software developer and designer. After 26 years working on government-related projects, he has spent the last 10 years as an independent developer, coach, consultant and trainer. His clients have ranged from government agencies to internet startups, and include well-known companies such as Microsoft.

After years of focus on architecture and design up front, Charlie became interested in XP and other agile approaches. He is a practitioner and coach of XP, a certified ScrumMaster, and a familiar presence at the XP200x and XPU conferences. He chairs the Seattle XP Users Group that promotes agile practices in the Northwest of the USA.

Charlie will reflect over his experiences promoting popular methods through special interest groups, and how SPIN can help.

Charlie currently give a series of seminars in Sweden on test-driven development Communicating Through Tests

 

Charlie Poole

More on Charlie Poole:

www.pooleconsulting.com

www.charliepoole.org


Agenda

13:00

Välkommna till uppstart av SPIN-STOCKHOLM!

13:15

How to make i SPIN
Per Beremark - SPIN-SWEDEN
Erik Lundh - SPIN-SWEDEN

Om hur SPIN i Sverige startade och hur det utvecklas. SPIN:s början som ett peer-to-peer nätverk för självhjälp att förbättra sig enligt CMM-skalan. Varför SPIN inte skall vara ett säljnätverk. Faktorer och vanor som vi tror gjort SPIN-SYD framgångsrikt. Tips för att få igång SPIN-STHLM . Erfarenheter från utbyten med andra SPIN rumtom i världen.

Erik och Per berättar hur möten och arbetsgrupper fungerat, ändrats och utvecklats under åren i SPIN-SYD. Hur ofta, innehåll, hitta bra föredrag, värdskap som går runt, inga avgifter, varför det är fult att göra för mycket reklam i SPIN-SYD, osv.

Ett praktikexempel: Hur Lunds Tekniska Högskola, medlem i SPIN-SYD, kunnat sprida kundskap om lättrörliga metoder, agile methods, särskilt XP, redan i slutet av 1990-talet bland SPIN-SYDs medlemmar.

Ett möte i SPIN-SYD hålls på eftermiddagen hos en medlem som har möjlighet att vara värd. Första halvtimmen sitter en mindre grupp och planerar kommande möten och aktiviteter som arbetsgrupper och konferenser. En större grupp ansluter efter en paus för att ta del av ett eller flera intressanta föredrag eller workshops. Ofta deltar både utvecklare, testare och projektledare. Samt en del chefer. Dagen avslutas ofta med en diskussion. SPIN-SYDs möten sker på arbetstid

14:00

Paus

14:05

Promoting Change Among your Peers
Erik Lundh

Hur nätverk som SPIN gör det lättare att sprida förbättringar inom ditt företag och i din bransch. Särskilt förbättringar som inte innebär stora kostnader i form av licenser eller konsultinsatser Ofta tar företag beslut om förbättringar som en reaktion på det som händer hos konkurrenter eller inom den egna branschen. Eller på grund av att förbättringen är kostsam och därför har en kår av försäljare som övertygar ledningen. De billiga eller kostnadsfria metoderna och verktygen kommer ofta i skymundan. Samtidigt kan man inte testa allt själv.

Genom nätverk som SPIN kan man samlas kring intressanta metoder och tekniker som ger bättre programvaruutveckling . I en SPIN-arbetsgrupp kan man tillsammans titta närmare på något intressant, och, om det visar sig vara relevant i ditt företag, referera till intresse hos andra företag i SPIN när man argumenterar för att prova det på ditt företag, i era projekt, eller hos era kunder. SPIN-arbetsgrupper bildas av medlemmar som är intresserade av att titta närmare på en metod, process elelr teknik, inte av försäljare.

"Promoting Change Among Your Peers" är ett föredrag och paper som först togs fram till XP2002 för att väcka den internationella XP/Agile-rörelsens intresse för SPIN. Du kan läsa Eriks orginalpaper här

14:35

Promoting change through an special interest group - an experience report
Charlie Poole, Seattle XP users Group

Charlie Poole shares his experiences of promoting improvements such as agile methods through special interest communities. Charlie also shares his impressions from SPIN-SEATTLE, started by Boeing in the early 1990's

15:00

Kaffe

15:30

Introduction to Test-Driven Development - An agile process improvement
Charlie Poole, Erik Lundh

Test-Driven Development (TDD) changes the way developers solves problems in code. Start by stating the problem, in the form of one or several tests. The solve the problem with working code that makes the tests work. TDD is not just about tests, it is about a better way to solve problems by getting to know them before you solve them. The TDD approach can be applied to unit tests, functional tests and acceptance tests. Teams that work test-driven often automate the execution of tests, usually in the build process. TDD is an important practice in many agile methods, such as eXtreme Programming (XP)

16:00

Planering av kommande möten och aktiviteter med SPIN-STHLM

En brainstorming och förslagslåda där du kan föreslå ämnen för mötesföredrag, arbetsgrupper och studiebesök.

Erik Lundh och Per Beremark bidrar med erfarenheter av vad som fungerat bäst i SPIN-SYD.

16:30

Sammanfattning, diskussion och frågor